Africa Eco Race

Africa Eco Race är ett årligt offroad endurance rally som startades som respons på att Dakar Rally ställde in år 2008 och därpå flyttade sitt årliga Rally från Europa-Afrika till Sydamerika.

Africa Eco Race är öppet för både amatörer och professionella och loppet går genom södra Europa och norra Afrika. Africa Eco Race 2017 startade i Monaco den 2 januari och avslutades vid sjön Lac Rose i Senegal den 14 januari. Där i mellan kördes 5 etapper i Marocko och 6 etapper i Mauretanien.

Eco

Att African Eco Race heter som det gör hänger ihop med miljöpolicyn. Miljöpolicyn kommer till uttryck på flera olika vis, både genom hur loppen genomförs och genom olika miljövänliga projekt som African Eco Race stödjer.

Till exempel har African Eco Race som policy att inte lämna skadligt skräp efter sig i de länder som loppet äger rum i. Detta gäller både på organisationsnivå och för varje individuell deltagare. Vissa av organisationens fordon har solpaneler och organisationen har också bekostat trädplantering i Mauretanien.

För att gynna framtagandet av mer miljövänliga fordon har African Eco Race en särskild kategori för experimentella fordon som deltar i loppet. En förutsättning för att få tävla i denna kategori är att fordonet drivs med så kallade förnybara energikällor. Genom att delta i African Eco Race kan en prototyps styrka och tålighet testas under extrema förhållanden.

Socialt arbete

African Eco Race har som policy att på olika positiva vis stödja befolkningen i de länder som loppet äger rum i. Detta sker på många olika vis, till exempel har organisationen bakom African Eco Race satt upp två solkraftsprojekt i Mauretanien för att ordna elektricitet åt en skola i Nouakchott och åt ett bibliotek i Chinguetti.

Kategorier

Motorcyklar: Klasserna är upp till 450 cc, 450 cc, över 450 ccc (öppen klass), och quads.

Cars & Trucks: Klasserna är T1 (modifierade all-terrain fordon), T2 (icke-modifierade all-terrain fordon), Open Category och T4 (trucks).

Experimentgruppen: Fordon som drivs med så kallade förnybara energikällor.

Historik

Africa Eco Race mcDet första loppet ägde rum kring nyår 2009/2010 och hette då endast Africa Race. Året därpå hade loppet bytt namn till Africa Eco Race och gick från Portimão i Portugal till Dakar i Senegal.

Africa Eco Race 2011 hölls den 27 december – 9 januari. Starten gick vid Châteaux de Lastours i Frankrike och målgången var precis som tidigare i Dakar.

Under de följande åren etablerades en tradition av att starta i Saint-Cyprien. Dessutom etablerade den tidigare flerfaldige vinnaren Jean-Louis Schlesser en egen tradition – den att vinna i en i en buggy han byggt själv (2012, 2013, 2014).

År 2015 ställde Schlesser inte upp, däremot återvände Kamaz officiella team och de körde en hybridtruck. Bilkategorin vanns av Jean Antoine Sabatier, motorcykelkategorin av norske Pål Anders Ullevålseter och Kamaz officiella team vann sin klass med Anton Shibalov som anförare.

År 2016 startade Africa Eco Rally i Monaco och blev på flera vis en upprepning av föregående år, och med att Anton Shibalovs team vann truckklassen och Pål Anders Ullevålseter vann motorcykelklassen. Däremot var det Kanat Shagirov som vann bilklassen i sin Toyota Hilux Overdrive.

År 2017 startade loppet i Monaco, och blott 17 år gamla Gev Sella från Israel utmärkte sig genom att vinna motorcykelklassen. Ullevålseter fick nöja sig med en andraplats. Andrey Karginov vann truckklassen och Vladimir Vasilyev vann bilkategorin.