Billån för begagnade bilar

Om man ska köpa en begagnad bil brukar det krävas att den uppfyller en hel del krav för att den ska få användas som säkerhet för ett traditionellt billån. Om bilen inte uppfyller dessa krav, eller om det känns omständigt att behöva bevisa för långivaren att bilen är en godtagbar säkerhet, kan det vara enklare att strunta i att ta ett billån och istället finansiera köpet med ett helt vanligt privatlån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet, även känt som blancolån, erbjuds nu för tiden av en lång rad långivare på den svenska marknaden – både klassiska storbanker och mer nytillkomna aktörer.

Ökad frihet med blancolån istället för privatlån

billan2De flesta långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet (blancolån) kräver inte att du redogör för vad du ska ha pengarna till. De avgör hur mycket pengar du får låna baserat på din kreditvärdighet, inte baserat på vad du ska använda pengarna till.

Du behöver därmed inte gå omvägen kring ett lånelöfte, utan du kan – om du vill – ansöka om lånet och få det beviljat innan du ger dig ut för att köpa bil. Pengarna finns på ditt konto och du kan göra en snabb affär när rätt objekt uppenbarar sig.

Att bilen inte står som säkerhet för lånet ger ökad flexibilitet för bilköparen.

  • Långivaren bryr sig inte om vem du köper bilen ifrån – bilfirma, privatperson, etc. Du kan till och med privatimportera bilen från utlandet om du så föredrar.
  • Långivaren bryr sig inte om hur gammal bilen är.
  • Långivaren bryr sig inte om i vilket skick bilen är. Du kan till exempel köpa en skadad bil som du planerar att rusta upp på egen hand.
  • Långivaren har inte något krav på att en godkänd besiktningsman ska inspektera bilen innan köpet.
  • Långivaren har inga krav på att bilen ska hållas helförsäkrad.

Nackdelar med blancolån istället för billån

Eftersom långivaren inte har bilen som säkerhet för blancolånet blir din kreditvärdig viktigare, och du kan också räkna med att betala högre effektiv ränta. Det kan också vara så att det belopp du blir beviljad för ett lån utan säkerhet är betydligt mindre än vad du skulle kunna bli beviljad om du satte en bil som säkerhet.

Exempel på nackdelar med använda sig av ett blancolån istället för ett billån:

  • Ännu svårare at få låneansökan godkänd om man till exempel har en betalningsanmärkning, saknar tillsvidareanställning eller har stora skulder sedan tidigare.
  • Långivaren kommer att vara mer intresserad av hela din privatekonomiska situation, till exempel hur inkomsterna ser ut för hela hushållet och hur många minderåriga det finns att försörja.
  • Blancolån brukar ha lägre lånetak och högre effektiv ränta än lån med säkerhet. Även återbetalningstiden kan påverkas, så att långivaren kräver snabbare återbetalning av blancolån än av säkrade lån.

Tips för privatlån

billan3Om du planerar att ta ett privatlån framöver är det bäst att undvika att ha en massa omfrågeuppgifter registrerade när någon gör en kreditupplysning på dig. Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras denna förfrågan och blir en del av din framtida kreditupplysning. Många långivare ser det som en varningssignal om det finns många omfrågeuppgift registrerade för dig, och din kreditvärdighet sjunker i deras ögon. Därför är det bra att vara restriktiv med hur ofta man lånar pengar eller köper saker på kredit. Om du regelbundet behöver utnyttja kreditutrymme är det bättre att till exempel skaffa ett kreditkort eller en checkkredit hos banken än att ständigt ta nya smålån.

Att beviljas ett privatlån / personlån / blancolån

Du kan öka sannolikheten för att din låneansökan beviljas genom att ha en borgensman eller en medsökande med välordnad privatekonomi.

Går det att teckna låneförsäkring för ett privatlån?

Det finns många långivare som erbjuder låneförsäkring för sina privatlån.