Kalahari Botswana 1000 Desert Race

Kalahari Botswana 1000 Desert Race är en off-road endurance tävling som varje år äger rum Botswana, en afrikansk nation som till stora delar utgörs av Kalahariöknen. Kalahariöknen är en halvöken som huvudsakligen består av röd sand och områden som blir gräsbevuxna under regnsäsongen.

Evenemanget genomfördes för första gången år 1975 och hette då Total Trans-Kalahari Race, med det franska oljeföretaget Total som sponsor. Från och med 1978 fick inte bara fordon med fyra hjul delta utan motorcyklar blev också tillåtna.

Numera heter evenemanget Toyota Kalahari Botswana 1000 Desert Race eftersom det sponsras av Toyota. Sedan Dakar Rally flyttade till Sydamerika är det Afrikas mest välkända off-road endurance tävling.

Tävlingen

BotswanaByn Kumakwane är både start och mål för tävlingen, och fungerar också som organisatorisk bas. För att få delta i loppet måste man kvala i en 65 km lång kvalomgång.

De som kvalificerat sig går vidare till huvudtävlingen där de kör två rundor, var och en cirka 230 km, med en obligatorisk 15 minuters paus vid serviceanläggningen i Kumakwane mellan rundorna. Alla deltagare som klarar av detta får återvända nästa dag för att upprepa processen.

De rutter som körs är tekniskt avancerade och bjuder på stora utmaningar. Det brukar till exempel ingå passager där man kör genom tät vegetation, på sandiga flodbäddar, på flodbanker, och upp genom steniga bergsområden. Det är alltså definitivt inte bara att trycka gasen i botten över platt savann som krävs för att vinna loppet.

Bakgrund

Tävlingen grundades i Botswana i mitten av 1970-talet, men några år senare gjorde den politiska situationen i området att evenemanget tvingades lämna Botswana. Valet föll på Sydafrika på andra sidan gränsen, och det var efter flytten till Sydafrika som Toyota South Africa började sponsra eventet. Det var också då som namnet ändrades till Toyota 1000 Desert Race. Som tävlingsplats användes ett torrt område nära Vryburg väster om Johannesburg och den totala distansen var 1 000 km.

Under 1980-talet började allt större områden i Sydafrika sättas av som viltparker och i takt med att mer och mer savann stängslades av blev det allt svårare att få till vettiga rutter för Toyota 1000 Desert Race. Till slut valde man att återvända till Botswana, och Toyota South Africa följde med och fortsatte fungera som tävlingens huvudsponsor.

1990 blev sista året i Sydafrika. Numera körs tävlingen i Botswana, nära Botswanas Central Kalahari Game Reserve.

Om Kalahariöknen

Kalahariöknen är ett 900 000 kvadratkilometer stort område som täcker stora delar av Botswana och samt vissa delar av Namibia och Sydafrika. På det lokala språket Tswana betyder kgala ”den stora törsten” och kgalagadi betyder ”en plats utan vatten”. Detta är ursprunget till namnet Kalahari. I Kalahariöknen, som snarare är en halvöken, finns stora områden med torr röd sand. Den enda permanenta floden är Okavango som bildar ett delta i nordväst; dessa våtmarker är hem åt många olika djur och växter.

Landskapet i Kalahariöknen genomkorsas av flera gamla flodbäddar (omuraba) som är kvarlever från perioder då klimatet här var annorlunda. Under regnsäsongen fylls dessa för en tid med vatten. Regnsäsongen är en period då stora områden i Kalahariöknen förvandlas till utmärkt betesmark för vilda och tama djur. På så vis skiljer sig Kalahariöknen från de verkliga öknarna som är torra året om, till exempel Namibia öknen i väster.

Hur mycket nederbörd som faller under ett normalt år varierar mellan olika delar av Kalahariöknen. I de torraste områdena brukar det inte komma mer än 100 – 200 millimeter per år, medan de blötaste får över 500 millimeter.

Flera naturskyddsområden och game reserves ligger i Kalahariöknen, inklusive Chobe National Park, Botswana’s Gemsbok National Park, Kalahari Gemsbok National Park, Central Kalahari Game Reserve och Kgalagadi Transfrontier Park.