Offroading in the Mojave National Preserve

Mojave National Preserve är ett 650 000 hektar stort naturskyddsområde i Mojaveöknen i USA. Naturskyddsområdet ligger i San Bernardino County i Kalifornien, mellan de stora vägarna Interstate 15 och Interstate 40.

Att köra offroad är tillåtet i Mojave National Preserve så länge man följer de särskilda regler som gäller för offroading i området. Du kan läsa mer om detta längre ned på sidan.

Klimatet i Mojave National Preserve är extremt och variationsrikt, och temperaturen (i skuggan!) överstiger ibland 41 grader C. Genomsnittstemperaturen under sommarsäsongen är 32 grader C.

Den genomsnittliga årsnederbörden varierar beroende på var någonstans i Mojave National Preserve man mäter. Det finns områden nära samhället Baker som inte får mer än 86 mm nederbörd under ett genomsnittligt år, medan de blötaste delarna av bergen får uppemot 230 mm i snitt per år. Man bör därför tänka på att även om det för tillfället är snustorrt nere i de låglänta områdena kan man behöva hantera nederbörd och dess konsekvenser om man kör upp i bergen. Det är också vanligt att vädret växlar snabbt i Mojaveöknen och att det regnar rejält när det väl börjar regna. Åskskurar under sommaren står för minst en fjärdedel av alla nederbörd som faller över Mojave National Preserve under ett år.

På vintrarna är det inte ovanligt med snö uppe i bergen. Områdets högsta punkt är toppen på Clark Mountain som ligger 2 417 meter över havet, medan områdets lägsta punkt, nära Baker, bara är 270 meter över havet.

Skicket på vägarna inom Mojave National Preserve varierar och förhållandena kan ändras snabbt. Detta gäller särskilt för vägar utan vägbeläggning – de som vi som kör offroad gillar. Var beredd på sand, lera, frosthalka, vattenplaning, etc.

Att köra offroad

Att köra off-pavement är tillåtet men endast på befintliga, öppna vägar. Det är inte tillåtet att köra på mark som inte är väg. Den här regeln är något som parkförvaltningen håller hårt på, så räkna med dryga böter om du bestämmer dig för att ta en otillåten genväg eller börja göra egna vägar i naturskyddsområdet. Det finns över 1 600 km (160 svenska mil) av vägar utan vägbeläggning att köra på i parken, så det är inte svårt att hålla sig till reglerna och ändå få fantastiska upplevelser.

  • Observera att det inte är tillåtet att köra i flodbäddar.
  • Motorfordon och cyklar får inte köra i de områden som har avsatts som Wilderness Areas. Det finns särskilda Wilderness Boundary-skyltar i parken som berättar för dig var gränserna för Wilderness Areas går.
  • Det bor mycket djur i hela parken, inte bara i Wilderness Areas, så det är viktigt att hålla utkik när man kör. Tänk på att du befinner dig i ett naturskyddsområde. Sköldpaddorna kräver särskild uppmärksamhet eftersom de är så små och har svårt att hinna undan när ett fordon närmar sig. Dessutom kan de instinktivt dra in sig i skalet och ligga still om de blir skrämda istället för att försöka fly från vägen.

Övrigt

Mojave National Preserve off roadingDe regler som California DMV ställer på fordon gäller även i Mojave National Preserve. Fordonen du kör måste alltså vara sådana som är lagliga att köra på allmän väg även i resten av Kalifornien. Detta omfattar bland annat krav rörande registrering, registreringsskylt och giltig försäkring, samt sådant som krävs vad gäller fordonets fysiska skick (t ex fungerande belysning).

Programmen California Green Sticker och California Red Sticker är inte giltiga inom Mojave National Preserve.

Det kan dröja lång tid innan man får hjälp om man drabbas av problem i Mojaveöknen och man bör därför förbereda sig ordentligt innan man ger sig ut på offroading. Kontrollera att ditt fordon är i bra skick och har allt som krävs vad gäller bränsle, olja, luft i däcken, och så vidare. Tag med vad som behövs för att du själv ska kunna hantera små och medelstora incidenter, både vad gäller dig själv och ditt fordon. GPS är praktiskt, men man bör alltid ta med sig en vanlig karta som backup.

Exempel på trevliga turer för offroading

Caruthers Canyon

Caruthers Canyon är en dalgång omgärdad av höga bergssidor. Från korsningen där Ivanpah Road och Morning Stare Mine Road möter varandra, kör 21 miles (strax under 34 km) i sydostlig riktning på Ivanpah Road, innan du svänger väster in på New York Mountain Road och fortsätter cirka 4,5 miles tills vi du en fyrvägskorsning. Nu svänger du norr ut och följer vägen till Caruthers Canyon.

I området finns enkla campingområden, och vissa av dem erbjuder skugga vilket givetvis är ett stort plus dagtid. Caruthers Canyon är ett populärt område för offroadare att övernatta i, men det brukar inte bli trångt.

Clark Mountain

Clark Mountain är Mojave National Preserves högsta punkt och också den enda del av området som ligger norr om den stora vägen I-15. Tag av från I-15 id Cima Road eller Yates Well. Sedan är det dag att plocka fram kartan, för i området finns massor av småvägar utan vägbeläggning eller skyltning. Många av dem leder till sedan länge övergivna gruvor och gruvsamhällen och det är inte någon som underhåller dem längre.

På Clark Mountain växer det Coloradogran – vilket inte direkt är vad man förväntar sig i Mojaveöknen. Coloradogranen var betydligt mer spridd i området för länge sedan när klimatet här var svalare och blötare än idag, och när klimatet sedan blev torrare och varmare var det bara på Clark Mountain som granen lyckades hålla sig kvar.

Aiken Mine Road till Lava Tube

Från samhället Baker tar man Kelbaker Road i sydlig riktning. Efter 21 miles tar man av mot nordöst på Aiken Mine Road. När vägen delar sig, ta den vänstra vägen. Strax innan området med vulkansten börjar finns en parkeringsplats. (Man kan inte köra hela vägen fram till lavatuben utan får promenera en bit.) När du har parkerat, följ vägen till fots cirka 250-300 meter tills du når fram till en liten stig som tar av mot höger. Stigen leder fram till ett hål som har en stege i sig. Detta är öppningen till lavatuben.