Toyota Tacoma

Toyota Tacoma är en pickup truck som tillverkats av Toyota sedan 1995. Den första generationen är modellåren 1995 ½ till och med 2004, och generationen som följde därpå är fortfarande i produktion. För år 2005 utsågs Toyota Tacoma till Motor Trend Magazine’s ”Truck of the Year”. De huvudsakliga marknaderna för Toyota Tacoma är hela Nordamerika + Panama, Bolivia och Chile.

Jag är förtjust i både Gen 1.5 och Gen 2 av Toyota Tacoma. De är enkla men har ändå hyfsat bra komfort (särskilt Gen 2 som jag föredrar), och de är väldigt pålitliga och slitstarka. Dessa bilar är populära i allt från områden där det råder bitande iskyla till leriga tropiska områden och i regioner där bilen måste hantera brännande hetta och ökensand. Det går att lasta rejält på en Toyta Tacoma, dock inte riktigt lika mycket som på en klassisk Hilux.

Obs! Enligt min mening är att det system för stötdämpning som sitter i Tacoman från start inte är särskilt bra och framförallt inte är särskilt bra för den här sortens bil. Om man överväger att köpa en Toyota Tacoma bör man ta en titt i sin budget och fundera över om det finns utrymme att byta ut stötdämpningen. Att använda Tacoman blir så mycket enklare och bekvämare med förbättrad stötdämpning och jag tycker personligen att det var värt varenda öre jag spenderade på min bil.

Andra Generationens Toyota Tacoma

Den Toyota Tacoma som jag har mest erfarenhet med tillhör den andra generationen, och jag måste säga att jag föredrar andra generationen framför de tidigare bilarna. Bland annat håller inredningen en högre kvalité.

Toyota började arbeta med att ta fram en andra generation kring millennieskiftet, och projektet hamnade på chefsingenjören Chikuo Kubotas bord. En majoritet av utvecklingsarbetet gjordes av dotterbolaget Hino i Japan. En internationell tävling hölls för att få fram designen och den vanns av Hino-designerna Shigeye Hattori och Hideo Karikomo.

Andra generationens Toyota Tacoma avtäcktes på Chicago Auto Show i början av år 2004. Den var både större och kraftfullare än tidigare Tacomas och erbjöds i många olika konfigurationer, inklusive två olika motorer och 4-växlaras automat, 5-växlars automat, 5-växlars manuell och 6-växlars manuell.

Andra generationens Tacoma byggdes till en början i Mexiko (Tijuana) och USA (Fremont, California), men i augusti 2009 meddelade Toyota att produktionen i USA skulle flyttas from Fremont till San Antonio, Texas. År 2010 flyttades all produktion till San Antonio.

I november 2016 ingick Toyota USA en förlikning som innebar att de förband sig att inspektera och vid behov byta ut rostiga delar av chassit på Tacomas i USA hörandes till modellåren 2005 – 2010.

Korta fakta

Motorns placering Framtill
Drift Bakhjulsdrift / Fyrhjulsdrift
Motor 2.7 L 2TR-FE I4 (159 hästkrafter)
4.0 L 1GR-FE V6 (236 hästkrafter)
Växling Automatisk (4 växlars eller 5 växlars)

Manuell (5 växlars eller 6 växlars)

Tjänstevikt 1 610 kg – 1 914 kg beroende på variant

TRD-paket

Det finns två olika TRD-paket: Sport och Off-Road. Jag kan inte uttala mig om sportpaketet, däremot har jag positiva erfarenheter av offroadpaketet.

Exempel på vad man får med TRD-paketet för off-road:

  • 16 tums hjul
  • Kromad grill och bakre kofångare
  • Skid plates av aluminium
  • Bakhjulen kan röra sig oberoende av varandra
  • Progressiv fjädring
  • A-TRAC
  • Hill Descent Assist (endast för automatväxlade bilar)
  • Hill Star Asssit (endast för 6-växlad manuell)

TRD Extreme or T/X Baja

Erbjöds endast för modellåren 2012-2014. Paketet inkluderar bland annat förbättrad stötdämpning med Eibach-fjädrar, TRD Bilstein coil-overs framtill och TRD Belstein reservoirs shocks baktill med extra lövfjädring.

TRD Pro

Erbjöds endast för modellåret 2015. Är baserat på det vanliga pakete TRD Off Road, men ger bland annat 2 tums extra lyftmöjlighet framtill. Inkluderar Bilstein 2.5-tums shocks framtill och 2-tums shocks baktill. Däcken är BF Goodrich all-terrain på 16-tumshjul. Avgassystemet är TRD cat-back. Totalt tillverkades bara cirka 1200 TRD Pro Toyota Tacoma.